中心成员
english
首页图片新闻
  科研动态 当前位置: 首页>科研动态

中心特邀讲席教授Charles Yang(杨鹏)获2018年布龙菲尔德图书奖

发布时间: 2018-05-08     来源:

天津大学语言科学研究中心特邀讲席教授、美国宾夕法尼亚大学语言学系教授Charles Yang(杨鹏)新近出版的一部学术专著获得Leonard Bloomfield Book Award(2018年布龙菲尔德图书奖)。

Charles Yang教授的《The Price of Linguistic Productivity: How Children Learn to Break the Rules of Language》(MIT Press,2016.10)一书,是一本极具独创性、可读性很强的学术专著。它使用计算有效性去关联一条规则可容忍的例外情况和常规的语言符号,得出的一个惊人的结论是:当总词汇量很小的时候,学习例外情况的效果最好,由此知道儿童是如何用难倒成年人的最少输入规则进行轻松的习得的。

据悉,Charles Yang教授多次受邀到天津大学讲学。2017年7月12日,由天津大学语言科学研究中心主办、香港中文大学汉语语言学与应用语言学联合研究中心协办的第一期“语言学科学方法”讲习班上,Charles Yang教授在天津大学讲授了“语言和认知”系列课程——“语言变体的习得”和“Why is 72?” 2016年,Charles Yang教授受邀参加天津大学语言科学研究中心主办的“乾嘉段王的科学理念和科学方法国际研讨会”,并做了特邀报告。2014年,Charles Yang教授受邀参加天津大学语言科学研究中心主办首届“语言学与科学”国际研讨会。

相关报道:

Charles Yang awarded a 2018 Guggenheim Fellowship

The School of Arts and Sciences’ Charles Yang, also of the School of Engineering and Applied Science, and Charles L. Bosk, also of the Perelman School of Medicine, have been named Guggenheim Fellows. Yang will use his Guggenheim Fellowship to support a new line of research exploring how children learn to count and how they develop the conceptual understanding of numbers.

On April 4, 2018, the Board of Trustees of the John Simon Guggenheim Memorial Foundation approved the awarding of 173 Guggenheim Fellowships (including two joint Fellowships) to a diverse group of scholars, artists, and scientists. Appointed on the basis of prior achievement and exceptional promise, the successful candidates were chosen from a group of almost 3,000 applicants in the Foundation’s ninety-fourth competition.