首页 > 学术讲座 > 正文
Mean-Variance Portfolio Selection with Ambiguous First Two Moments
发布时间:2019-10-09    

讲座时间:2019年10月11日(周五) 10:00-12:00

讲座地点:25楼A座三层C教室

主讲人:李端教授


主讲人介绍:

香港城市大学运筹学讲座教授,协理学务副校长(策略规划)与新成立的数据科学学院的署理院长。李端教授于1987年获取美国凯斯西储大学系统工程博士学位,是国际运筹优化、金融工程领域的知名学者,主持美国自然科学基金、香港研究基金、与中国国家自然科学基金等多项研究课题。他在最优化理论、最优控制理论、金融工程及运筹学等领域贡献良多。特别是他开创了动态均值-风险投资组合的研究框架,引领及贡献这个领域的发展。他在国际期刊上发表论文超过200篇,其中包括众多国际顶尖期刊。李端担任许多国际一流杂志的编委或特刊主编。他现在还担任中国运筹学会杂志副主编。曾担任中国数学规划协会副理事长,中国系统工程学会金融系统工程专业委员会副理事长,及中国科学院国家数学与交叉科学中心数学与经济金融交叉研究学部学术委员会委员。李端教授是2020年在香港举行的第十一届World Congress of Bachelier Finance Society大会的组委会共同主席。

讲座内容:

We consider a general class of discrete-time mean-variance portfolio selection problems in which the first two moments of the return are uncertain. In such a case, stochastic control with both inherent random system noise and lack of knowledge on market parameters constitutes a fundamental challenge. Under a setting of a conjugate family with normal-inverse-Wishart distribution, we are fortunate to derive the analytical policy with some learning features. Further extension in dynamic portfolio selection with ambiguous first two moments will be discussed.

学术讲座